Vallási felekezetek

Település:
Nógrád megye, Bátonyterenye


Kisterenyei Evangélikus Templom


Bátonyterenye, Zrínyi út 4. Tel: +36202138333

 
Kisterenyei Evangélikus Templom
 
Festői környezetben, egymaga árválkodva áll a közel 120 éves, 1906-ban épült Evangélikus templom. A maroknyi gyülekezet nagy gonddal őrzi templomát és hagyományait. A templomban szorgalmasan dolgozók szépen művelik a templom kertjeit. Történetileg ezt a területet valamikor Vásárosterenyének vagy Utasterenyének nevezték. A másik oldal volt az ún. Egyházasterenye. A történelem során ez a település kevésbé volt érintett a reformációtól. A lakosság a felmérések szerint 95-97 %- ban a római katolikusokhoz tartozott, de később amikor újratelepült voltak olyanok akik lutheránus hitet követtek.
 
Az 1867- ben megépült vasútvonal mentén lévő településeken 3-7 fős családok ugyanezt a vallást követték és a 19. században szükség volt egy olyan missziós egyesület felállítására amely az itt lévő, most már államilag engedélyezett evangélikusoknak is a hitét biztosítani tudta.
 
1906-ban Kisterenye földesura Solymossy Tibor 40 holdas telket biztosított az itt lévő evangélikus gyülekezetnek. Felépítettek egy imaházat majd ehhez építettek egy templomtornyot és 1924-ben létrejött egy evangélikus egyházközség ami a környékbeli szórványtelepülésként ellátta az evangélikusoknak a gondozását. Aki itt lelkipásztori szerepet töltött be, az Kisterenyétől Recskig vagy Kisterenyétől Hatvanig a szórványtelepülések lakosságát ellátta, mintegy 24 település tartozott ide. 1943. november 7.-én iktatták be Gartai István evangélikus lelkipásztort.
 
Miserend: vasárnap 9:30
                   imaóra naponta 9:00
 

 

 

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »